Een aardlekschakelaar inschakelen is een werkzaamheid dat verricht moet worden door een professional. Het is daarom sterk aangeraden om contact op te nemen met een elektricien voor alle elektrische klussen in en rondom je woning. 

Er bestaan verschillende soorten aardlekschakelaars. Je kan namelijk een 2-polige 1 fase aardlekschakelaar of een 4-polige 3 fase aardlekschakelaar aanschaffen en aansluiten in je groepenkast. 

De aardlekschakelaar die je aansluit hangt af van de groepenkast in je woning. Heb je een 1-fase groepenkast? Dan wordt er een 2-polige aardlekschakelaar gebruikt. Dit soort Aardlekschakelaars worden aangeduid met een 2P, en 3 fase aardlekschakelaars worden aangeduid met en 4P. Ook voor het aansluiten van installatieautomaten worden er 2-polige aardlekschakelaars gebruikt. Om een krachtgroep aan te sluiten in een 3 fase groepenkast worden er 4-polige aardlekschakelaars gebruikt. Ook kun je een aardlekschakelaar toepassen in een ⅓ fase groepenkast. Hiervoor kun je een 4-polige hoofdschakelaar en een 2-polige aardlekschakelaar aansluiten. 

Welke draden moet ik gebruiken? 

De types draden die je gebruikt, de aansluitdraden, hangen af van de aansluiting. Bij 2P en 4P aardlekschakelaars gebruik je een vier vierkante millimeter draad bij het aansluiten van de installatieautomaten op de aardlekschakelaar. Met de zes vierkante millimeter aansluitdraad kun je de aardlekschakelaar dan aansluiten op de hoofdschakelaar. 

Er mogen maximaal vier installatieautomaten op de aardlekschakelaar worden aangesloten. Minder dan dit is ook wel toegestaan. Een krachtgroep en een fornuisgroep worden beide als groepen gezien, deze moeten dus ook achter een aardlekschakelaar. Denk eraan om de fornuisgroep aan een 2-polige aardlekschakelaar te installeren.  

Een elektricien kan dit werk veilig en snel voor je verrichten. 

aardlekschakelaar

Extra aardlekschakelaar aansluiten

Als het nodig is om een extra aardlekschakelaar aan te sluiten is het nodig om rekening te houden met dat de andere installatieautomaten die je hebt aangesloten buiten werking komen te staan. Uiteraard is het ook mogelijk om afzonderlijk aardlekautomaten aan te sluiten. Dit is dan een combinatie van een installatieautomaat en een aardlekschakelaar. 

Schakelaar aansluiten

Als allereerst klik je de schakelaar in de kunstof richel van je groepenkast. Sluit vervolgens de bruine draad aan op het verdeelblok aan de linkerkant en de blauwen op het rechter verdeelblok. Vervolgens verbind je de onderste polen van de aardlekschakelaar met de hoofdschakelaar. Het is hierbij belangrijk dat je de bruine draad onder de andere bruine draad komt, en de blauwe draad onder andere blauwe draad komt. Als je afgerond bent is het noodzakelijk om het afdekplaatje uit het frontje van de groepenkast door de aardlekschakelaar te steken. Schakel een elektricien in als je hulp nodig hebt. Met een elektricien heb je de zekerheid dat alles goed wordt aangesloten.

Call Now Button