Na het lezen van deze blog kun je gemakkelijk een dubbel stopcontact aansluiten. Als je het aantal stopcontacten in je woning bijvoorbeeld beperkt vind is het aansluiten van dubbele stopcontacten de beste oplossing. Echter moet je wel rekening houden met de apparaten die je hierop wilt aansluiten. Het is namelijk niet mogelijk om twee grote stroomverbruikers beide aan te sluiten op een dubbel stopcontact. Het maximale vermogen van een groep in de groepenkast speelt hier een rol in. Normaliter kan er op elke meterkast 3680 Watt worden aangesloten. Door het lezen van deze blog ben je genoeg geïnformeerd over hoe een dubbel stopcontact in elkaar zit en hoe je deze 

zelf kan aansluiten. Als je geen ervaring hebt met elektricien werkzaamheden is het sterk afgeraden om hiermee zelf aan de slag te gaan. Schakel te allen tijde een professionele elektricien in die al deze klusjes gemakkelijk en veilig voor je kan oplossen. Ga je hier zelf mee aan de slag? Zorg er dan voor dat je onder begeleiding bent van een ervaren elektricien om risico’s te voorkomen. 

Benodigdheden voor het aansluiten van een dubbel stopcontact

Het aansluiten van een stopcontact is geen makkelijk klusje. Pas als je hier genoeg over geïnformeerd bent, ervaring hebt en beschikt over de juiste benodigdheden ben je er klaar voor. Het is belangrijk om aan de slag te gaan met professionele benodigdheden en gereedschappen. Deze kun je makkelijk aanschaffen bij de lokale bouwmarkt of online bestellen. De onderstaande gereedschappen heb je nodig om een dubbel stopcontact aan te sluiten. Het kan zijn dat sommige gereedschappen zullen afwijken, dit ligt aan het soort dubbele stopcontact. 

  • Trekdraad
  • Steenbeitel
  • Muurdozen
  • Dozenboor
  • Snelcement
  • Elektrabuizen
  • Schroevendraaier
  • Lange bouten
  • Afdekramen
  • Spanningzoeker

Zoals je kunt lezen zijn er erg veel gereedschappen nodig. Met al deze gereedschappen moet je ook professioneel en veilig mee om kunnen gaan. Het aanschaffen of het huren van al deze gereedschappen voor het aansluiten van een dubbel stopcontact kan een hoop kosten. Het is daarom ook de beste keuze om een ervaren elektricien in te schakelen, die met zijn expertise, ervaring, kennis, behendigheid en gereedschappen je elektra klusje makkelijk en snel kan oplossen. 

dubbel stopcontact

Stappenplan voor het aansluiten van een dubbel stopcontact

Voor het aansluiten van een dubbel stopcontact zijn er twee manieren. Je kan er voor zorgen om naast een bestaande muurdoos een tweede muurdoos te plaatsen. Dit is dan ook de meest veilige manier om een tweede stopcontact aan te sluiten. De andere manier is om een twee stopcontacten aan te sluiten op een losse muurdoos. Dit is wel verboden in België, het is daarom beter om de eerste manier te gebruiken. 

Stap 1: Stroom uitschakelen

De eerste stap is natuurlijk om het stroom uit te schakelen, dit om gevaarlijke situaties te voorkomen. Dit kun je makkelijk doen door de hoofdschakelaar om te zetten. Uiteraard is het ook mogelijk om enkel de schakelaar die over een specifieke groep beschikt uit te schakelen. 

Stap 2: Gat in de muur verruimen

Met een steenbeitel kun je het gat in de muur vergroten. Het is wel belangrijk om geen schade aan te richten aan de bestaande muurdoor. Is deze beschadigd? Vervang deze dan ook meteen. 

Stap 3: Sluit elektra draden aan

In deze stap moet je de bestaande stopcontacten loshalen. Knip alvast een groen geel, blauw en bruine draad af voor het tweede stopcontact. Strip deze aan het einde. Nu zie je de koperdraad uit de binnenzijde van de elektradraden, koppel deze aan de kabels van het bestaande stopcontact. 

Stap 4: Draden vastschroeven

Zijn de draden aan elkaar gekoppeld? Deze kun je dan stevig vastmaken aan het stopcontact in de muurdoos. Plaats de stopcontacten in de muurdoos en draai deze stevig vast met schroeven. 

Stap 5: Plaats het afdekkapje over het stopcontact

Nu kun je het stopcontact voorzien van een afdekkapje, dit is noodzakelijk als je stopcontact buiten je woning is geplaatst. 

Stap 6: Testen

Zodra alles is afgerond kun je je spanningszoeker erbij pakken. Zet de schakelaar in de groepenkast om en kijk welk effect dit geeft. Met de spanningszoeker kun je controleren of er stroom loopt, werkt het niet? dan zijn de kabels niet op de juiste wijze aangesloten.

Elektricien inschakelen

Schakel te allen tijde een elektricien in. Een elektricien is een professional op het gebied van alle elektra klusjes. Om er zeker van te zijn dat het op de juiste wijze wordt gedaan kun je altijd contact opnemen met een elektricien. Een elektricien verzekert u van een goed werkend stroomcircuit. Het inschakelen van een elektricien zorgt ook voor preventie van kortsluitingen en stroomstoringen. 

Call Now Button